Időjárás
Jelenleg °C
  2021.01.17 Ferienhaus Ostsee

Egyesületek,szervezetek

Tartalomjegyzék
Egyesületek,szervezetek
2. oldal
Minden oldal

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület múltja több mint 100 évre tekint vissza. Az egyesület 1889-ben alakult meg, Alsó-Szakony, Felső-Szakony és Gyalóka községek közös szervezésében.
A múlt század elején még kezdetleges eszközökkel végezték az oltást: szétverték a tüzet, az égő zsupptetőt. Későbbiek során lovas tűzoltófecskendővel dolgoztak, melyet már történelmi emlékként őriz az egyesület. Az egyesület 1989. március 3-án ünnepelte 100 éves működésének az évfordulóját. Rendszeresen részt vesznek a járási tűzoltóversenyken, illetve a Répce Kupán, melyet a Répce mentén fekvő községek tűzoltó egyesületei rendeznek meg. Továbbá ott vannak az éves kistérségi vizes gyakorlatokon, melyek a Soproni Városi Tűzoltóság felügylete mellett zajlanak. Az említett versenyek és vizes gyakorlatok minden évben más községben kerülnek lebonyolításra. A szakonyi önkéntes tűzoltók a megméretettéseken eredményesen szerepelnek, szép számú oklevéllel, és kupával büszkélkedhetnek.
Az Egyesület jelenleg is aktívan, Szakonyban, valamint Gyalókán lát el tűzmegelőzési, árvízvédelmi, és természetvédelmi feladatokat. Emlékezetes tevékenységük volt 1998-ban: Szakony határában történt fenyves megmentése, amelyhez állami segítséget (Sopron Városi Tűzoltóság) is kellett kérni. 1999-ben bekövetkezett nagy viharban is szükség volt a beavatkozásra: villamos vezeték leszakadása okozott avartüzet, melyet sikeresen eloltottak. 2001-ben kitisztították a Répce folyóba torkolló kisebb medreket, mivel a nagy esőzés veszélyeztette a házakat és mezőgazdasági területeket.
A közelmúltban Gyalókán két esetben is kellett szivattyúzniuk a vizet, mert a csapdék mennyiségét nem bírták elvezetni az árkok (2001, 2002). A leírt események is igazolják, hogy az önkéntes tűzoltók mindig bevetésre készen állnak.Névnap
Ma 2021. január 17., vasárnap, Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
Látogatók
Oldalainkat 2 vendég böngészi