Időjárás
Jelenleg °C
  2020.05.29 Ferienhaus Ostsee

Egyesületek,szervezetek

Tartalomjegyzék
Egyesületek,szervezetek
2. oldal
Minden oldal

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület múltja több mint 100 évre tekint vissza. Az egyesület 1889-ben alakult meg, Alsó-Szakony, Felső-Szakony és Gyalóka községek közös szervezésében.
A múlt század elején még kezdetleges eszközökkel végezték az oltást: szétverték a tüzet, az égő zsupptetőt. Későbbiek során lovas tűzoltófecskendővel dolgoztak, melyet már történelmi emlékként őriz az egyesület. Az egyesület 1989. március 3-án ünnepelte 100 éves működésének az évfordulóját. Rendszeresen részt vesznek a járási tűzoltóversenyken, illetve a Répce Kupán, melyet a Répce mentén fekvő községek tűzoltó egyesületei rendeznek meg. Továbbá ott vannak az éves kistérségi vizes gyakorlatokon, melyek a Soproni Városi Tűzoltóság felügylete mellett zajlanak. Az említett versenyek és vizes gyakorlatok minden évben más községben kerülnek lebonyolításra. A szakonyi önkéntes tűzoltók a megméretettéseken eredményesen szerepelnek, szép számú oklevéllel, és kupával büszkélkedhetnek.
Az Egyesület jelenleg is aktívan, Szakonyban, valamint Gyalókán lát el tűzmegelőzési, árvízvédelmi, és természetvédelmi feladatokat. Emlékezetes tevékenységük volt 1998-ban: Szakony határában történt fenyves megmentése, amelyhez állami segítséget (Sopron Városi Tűzoltóság) is kellett kérni. 1999-ben bekövetkezett nagy viharban is szükség volt a beavatkozásra: villamos vezeték leszakadása okozott avartüzet, melyet sikeresen eloltottak. 2001-ben kitisztították a Répce folyóba torkolló kisebb medreket, mivel a nagy esőzés veszélyeztette a házakat és mezőgazdasági területeket.
A közelmúltban Gyalókán két esetben is kellett szivattyúzniuk a vizet, mert a csapdék mennyiségét nem bírták elvezetni az árkok (2001, 2002). A leírt események is igazolják, hogy az önkéntes tűzoltók mindig bevetésre készen állnak.Névnap
Ma 2020. május 29., péntek, Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Látogatók
Oldalainkat 56 vendég böngészi