Falusi Civil Alap 2021 – pályázat

Kedvezményezett: Együtt Szakonyért Egyesület

Támogatás összege: 991.940,- Ft vissza nem térítendő támogatás

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt azonosító: FCA-KP-1-2021/4-000834

Megvalósítás időtartama: 2021.01.01-2022.12.31.

Projektünket a pályázatban foglalt terv szerint sikerült megvalósítanunk. Programsorozatunk 3 elemből tevődött össze: szerveztünk elsőként egy buszos közösségépítő kirándulást Budapestre, majd következtek az őszi és tavaszi faluszépítő akciók, és végül 2022 tavaszán a családi nappal zártuk a projektet. A közösségépítő buszos kirándulást 2021. augusztus 28-ára szerveztük, amely zökkenőmentesen megvalósulhatott, a pandémia sem szólt közbe. Úti célunk Budapest volt: Parlament, Citadella, Tropicarium látogatásával minden korosztálynak gazdag élményben volt része. Nem csak az egyesületi tagokat, hanem a település többi lakóját is megszólítottuk, hívtuk a kirándulásra, minden háztartásba A5 méretű szórólapot osztottunk, így 44 fős csoport indult útnak a fővárosba. A program a terv szerint alakult, fél 10 órakor megérkeztünk a Parlamenthez, ahol Barcza Attila országgyűlési képviselő úr várt minket és vezetett körbe, majd a Citadellán szabad program következett, egy közös ebéd elfogyasztása utána a Tropicariumban folytattuk utunkat, amely hatalmas élmény volt nem csak a gyerkőcök, de a felnőttek számára is. Végül este 6 órakor dalolva indultunk haza, egy igazán kellemes napot töltöttünk el, és új barátságok, ismeretségek is alakultak ki a programnak köszönhetően. A buszos szolgáltatóval, sofőrrel is maradéktalanul elégedettek voltunk, kényelmes volt.

Pályázatunk másik eleme a közös faluszépítő tevékenység, őszi és tavaszi virágültetés, parkosítás, falut díszítő dekorációk készítése évszaknak megfelelően. 2021. szeptember 8-án és október 20-án őszi virágokat ültettünk a település közterületein. A falu üdvözlő „Isten hozta Szakonyban!” tábláihoz virágkruppokat alakítottunk ki szeptember 8-án, majd október 20-án ide került a virágföld, az árvácskák, cserepes krizantémok. Októberben megtervezés, rajzolás, vágás, festés munkafolyamatok után elkészültek az új őszi dekorációk. Majd az alkalmaknak megfelelően felállítottuk őket: a Márton-napi ludat, az emlékezés gyertyáját halottak napjára, karácsonyi betlehemet. A tél folyamán többször is összejöttünk egy-egy dekoráció készítésre, Húsvétra készülve nyuszikat, répákat, csibéket, tojásokat alkottunk, a formákat kivágás után az „A color beltéri színezőkkel” festettük le, és 2022 tavaszán helyeztük el a faluközpontban, több helyszínre. Májusban két helyszínt is szebbé varázsoltunk: a Fő u. 85. házszám előtti közterületen egy virágos installációt alkottunk, ide ültettük ki az egynyári virágokat (büdöskét, rózsatövet, muskátlit). A település újabb virágos területtel lett gazdagabb. Felállítottuk a rózsafuttatót a Fő u. 189. házszám előtti területre, rózsákat ültettünk mellé. Egyesületünk az új közterületi játszótérre szánta és az önkormányzat támogatásával, hozzájárulásával május 17-én helyezett el egy köztéri hulladékgyűjtőt és két padot. Ezáltal a játszótér komfortosabbá vált, a kísérő szülők számára is nyújt pihenési lehetőséget, és odafigyeltünk a környezetbarát szempontokra is. Tagjaink kivették a részüket a játszótér körüli parkosító munkában, tereprendezésben, kavicsos burkolat és füvesítés folyamataiban egyaránt.

Pályázatunk harmadik pillére a családi nap szervezése, ismerkedés népi fajátékokkal. A programra 2022. május 29-én került sor, összekapcsoltuk az önkormányzati projekttel, a játszótér ünnepélyes átadásával. Az időjárás nem igazán kedvezett, kora délután a légvárat még borús időben élvezhették a gyerekek a közösségi ház udvarán, majd a játszótér átadására eleredt az eső, így a további programot beltéren valósítottuk meg. A közösségi ház nagytermében gyűltünk össze, szép számú nézőközönség figyelte és tapsolta meg a Nicki Fergeteg Néptánc Együttes műsorát. Nagy Jonathan bűvész elvarázsolt mindenkit, ámulattal néztük a trükkjeit. Hlinyászky Tamás népi fajátékokat hozott el nekünk, a gyerekek élvezték az ügyességi játékokat, kipróbálhatták a gólyalábon járást, a karikadobálót, golyólabirintust, célbadobót, gólyás játékot.  A kulturális programok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt tartalmas szórakozást nyújtott. Szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a rendezvényről. Előre felkészültünk az esetleges rossz időjárásra, így szerveztük meg a programot, nem hirdettünk esőnapot, eső esetén minden programot be tudtunk vinni a közösségi házba, amely egyesületünk székhelyeként szolgál.

Összegezve elmondható, hogy sikeres projektet valósítottunk meg, amellyel a falu lakossága is elégedett az eddigi visszajelzések alapján. Igyekeztünk minden korosztályt megszólítani és sikerült is elérni őket. Célcsoportunk a rendezvényeken a teljes családok voltak, a gyerektől a nagyszülőkig minden generáció. Míg a faluszépítő akciókon elsősorban tagjainkat vontuk be. Közben sikerült néhány új tagot is toboroznunk.

Támogatói logók:

Képek a programokról: