Széchenyi 2020
Magyar falu program
Szakony község
Mobil menü

Szakony község önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítése

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022-00011
2023. augusztus 16.
Szakony község önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítése

PROJEKTADATLAP

Szakony Község Önkormányzata az Szakony község önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítése című TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022-00011 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése" című és „TOP_PLUSZ-2.1.1-21" kódszámú felhívás alapján valósítja meg a nevezett projektet.

Pályázati konstrukció: „TOP_PLUSZ-2.1.1-21" kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése" című felhívás

Pályázat címe: Szakony község önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítése című

Projekt azonosítószám: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022-00011

Kedvezményezett neve: Szakony Község Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9474 Szakony, Fő utca 164.

Konzorciumi partnerek: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal

Elnyert támogatás: 42 749 603 forint

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: Európai Unió társfinanszírozásával

A projekt célja:

Jelen pályázati kiírás fő célkitűzése, hogy az önkormányzatok átálljanak az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák alkalmazására, emeljék a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányát, ezek révén pedig redukálják a klímaváltozás hatásait, s csökkentsék az azt fokozó CO2 kibocsátását.

Szakony Község Önkormányzata projektjének egyik fő célja, a még fel nem újított szociális lakás energiahatékonyság-központú fejlesztése, fűtési rendszer korszerűsítése. A további cél háztartási méretű napelem kiserőmű rendszer kiépítése, mely kiválóan alkalmas arra, hogy megtermelje az épület fenntartásához szükséges elektromos áramot. A fentieken túl a felújításon áteső épület meg fog felelni a projektarányos akadálymentesítési elvárásoknak is.

A projekt megvalósításának fő eredménye a közel nulla szintre csökkenő fosszilis energiaigény és felhasználás biztosítása. A villamos-energia igény szinte teljes kiváltása valósul meg helyben megtermelt tiszta, megújuló energiával. A homlokzati nyílászárók cseréje és a szigetelés a jobb hőtechnikai mutatók révén biztosítja az épületek jelenleginek közel felére csökkentő energiaigényét, miközben hozzájárul a komfortérzet növeléséhez és a településkép javulásához is. A projekt eredménye az is, hogy jelentősen csökken az önkormányzat közcélú energiakiadása, továbbá jelentősen javul a közfunkciót betöltő épületek komfortja, és a település-kép is. A projekt várható hatására további lakossági és vállalkozói energetikai fejlesztések valósulhatnak meg. Továbbá Szakony példát mutat a lakosság számára, így a jelen projektnél jóval nagyobb hatást érve el települési szinten a klímavédelmi és energiatakarékossági célok teljesítése érdekében.

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága

Kapcsolat: Reseterits-Boros Evelin polgármester

Projekt zárása: 2024.11.30.

Széchenyi Terv Plusz pályázatok